zdravka_rumiha1


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. med. vet.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Molila bih Vas za mišljenje. Imam štene bišona od 5 mjeseci kojeg sam dobila po preporuci veterinara koji mi je po potrebi liječio ranijeg psa (maltezera kojeg je nažalost udario autobus i koji je odmah uginuo). Čim sam dobila štene primjetila sam da se neuobičajeno mnogo češe i o tome sam obavijestila veterinara koji mi je rekao da su ga prijašnje vlasnice mnogo kupale pa da mu je koža suha zbog čega sam prestala da ga hranim Eukanuba granulama (riža i janjetina) pa sam prešla na Hill'sovu hranu sa naznakom Skin support. Međutim, poboljšanja nije bilo. U međuvremenu sam upoznala vlasnike oca mog šteneta i saznajem da je on alergičan na hranu i da je stalno na Royalovoj antialergijskoj hrani. E, tu mene već hvata panika.. kontaktiram tog veterinara koji ostaje pri svojoj tvrdnji da mu je koža suha i da mu dajem lososovo ulje. I to sam uradila i ništa. Agonija traje već dva mjeseca... Trenutno je već dvije sedmice na antialergenic Hill'sovoj hrani... na butini zadnje šape nema dlake, izgrizao ju je... Grize šape i češe uši, bradu njušku..  Ja sam potpuno van sebe. Veterinar mi daje tablete kortikosteroid – Medrol. Nisam ih dala psu, bojim se, ipak je štene. Možete li mi reći Vaše mišljenje o navedenom i da li mogu da mu dajem lososovo ulje ili biotin tablete ili nešto slično radi

oporavka dlake dok je na toj antialergijskoj hrani? Jedan veterinar kaže može, a drugi smatra da ne treba jer je možda i na ribu alergičan. Stavljam mu Dermoscent ampule – smijem li i to? Kako da mu pomognem? Koliko dugo smije jesti tu hranu s obzirom da mu kao štenetu treba posebna prehrana? Ako je alergija na hranu kad mogu očekivati prestanak češanja s obzirom da konzumira antialergijsku hranu? Koji bi bili simptomi neke druge vrste alergija ako nije na hranu?
Hvala unaprijed! Saša

O: Alergije su česti problemi koji se javljaju u pasa, bez obzira na njihovu dob, veličinu, spol ili pasminu. Alergija predstavlja neuobičajen i neprimjeren odgovor kao i reakciju organizma i imunološka sustava na različite okolišne čimbenike. Naime, preosjetljivi organizam kada dođe u kontakt s alergenom, koje pas udahne, pojede ili s njima dođe u kontakt na neki drugi način, reagira reakcijom s prisutnim simptomima. Simptomi mogu biti lokalizirani na jednom organu ili organskom sustavu ili opći. Lokalni simptomi su najčešće povezani s mjestom kontakta alergena i preosjetljivog organizma ili putem koji je alergen ušao u preosjetljivi organizam. Alergijski odgovori mogu utjecati na kožu psa, izazivajući svrbež; sluznicu dišnih prohoda, izazivajući kihanje, kašljanje i otežano disanje; sluznice želučano - crijevnog sustava, izazivajući povraćanje ili proljev.

Uzroci pak preosjetljivosti, tzv. alergeni, mogu biti različitog podrijetla. Tako, najčešće su uzrok pojedini elementi prisutni u hrani, ali i bilo koje druge tvari iz same okoline ljubimca (trave, pelud, sredstva za održavanje čistoće prostora, buhe, grinje,...). Sama alergija se najčešće razvija tijekom života. Naime, psi se ne rađaju s alergijom, već je mogu razviti nakon učestalog izlaganja osjetljivog organizma određenom alergenu. Često je vrlo teško postaviti točnu dijagnozu alergije. Naime, za dijagnostiku bi bilo potrebno točno utvrditi na što je ljubimac preosjetljiv te po mogućnosti ukloniti ili maksimalno reducirati kontakt ljubimca s istim. Iz tog razloga, danas se sve više koriste klasični alergološki testovi.

Preduvjet potvrde preosjetljivosti na hranu je isključivanje drugih uzroka problema na koži, kao što su alergijski dermatitis na ubod buhe, upala analnih žlijezda, invazije crijevnim parazitima, kožne parazitarne ili gljivične infekcije (šuga, demodikoza, mikosporoza, trihofitoza), atopični dermatitis, hormonalni poremećaji (uvjetovani poremećajima hormona štitnjače najčešće)...

Kod sumnje na alergiju na hranu najčešće se proporuča kroz period od dva do tri tjedna hranjenje isključivo medicinskim hipoalergijskim hranama (Purina Hypoallergenic, Royal Canin Anallergenic ili Hypoallergenic te Eukanuba Dermatosis) i već prema stanju, u prehranu dodati dodatke prehrani bogate nezasićenim masnim kiselinama (Brit Care Salmon Oil, Dr. Clauders Ulje lososa, Vetoquinol Dermanorm kapsule ili ulje, Canina Dermcaps, Anivital Caniderm ili Supplexan Dermafit dog) pa, ukoliko bi se simptomi lagano smirivali nastavak istom prehranom kroz period od 8-12 tjedana. Naime, hranjenje kroz navedeni period osigurava dovoljno vremena kod ljubimca da njegov organizam vlastitim snagama "očisti" svoj organizam od prisutna alergena, prilikom čega bi trebalo apsolutno ukloniti sve druge dodatke, kao što su poslastice, dodaci sa stola, miješanje s drugom hranom,... Naravno, svježa voda mora ljubimcu biti stalno dostupna.

Riblje ulje općenito se može dodavati kod hranjenja hipoalergijskim hranama jer ih i same sadrže u svome sastavu kao bogat izvor nezasićenih masnih kiselina. One imaju snažan metabolički učinak na koži i potpomažu bržem oporavku. No, vjerojatno ste preporuku o izbjegavanju ovakvog dodatka dobili od kolege koji želi u potpunosti isključiti alergen iz hrane i provesti eliminacijsku dijetu, što u konačnici može dati i brže rezultate. Ujedno, moram napomenuti kako su takve medicinske hrane pomno pripravljene i kao takve prilagođene da s jedne strane samom ljubimcu osiguraju sve potrebito s nutritivnog stajališta, bez obzira na dobnu kategoriju, a s druge strane da dodatno ne potenciraju preosjetljivost. Dakle, hranjenje hipoalergenskom hranom i štencima osigurava optimalnu hranjivost.

Što se tiče apliciranja Dermoscent ampula Vašem ljubimcu, u svakom slučaju preporučljivo je, radi bržeg oporavka kože. Dermoscent potpomaže obnavljanje kože, te kožu rehidrira, jača se integritet kože a uz dezodorirajući učinak ograničava se nekontrolirano linjanje i gubitak dlake. Idealan je i proizvod za smanjivanje učestalosti kupanja te time predstavlja multifunkcionalnu njegu kože. Svakako slijedite uputu o tjednoj aplikaciji ampule kroz minimalno dva mjeseca kako bi se u potpunosti mogao vidjeti učinak.

Mišljenja sam kako bi trebalo ozbiljnije pristupiti pronaženju uzroka problema u Vašeg ljubimca. Naime, ukoliko je prvotno mišljenje o prečestoj upotrebi šampona za kupanje koji nije za tu namjenu bilo točno, uz dodatke prehrani i medicinsku hranu stanje se trebalo značajnije popraviti u periodu od dva mjeseca.

Također, učestali razlog kod malih pasmina pasa može biti i psihičke prirode, o čemu možete više pročitati u odgovoru kolege Dragana Vešovića, dr.med.vet., objavljenom pod naslovom Pas čupa dlaku i prekomjerno liže šape - alergija ili psihičko stanje.

Savjetujem Vam da načinite specijalistički dermatološki pregled na Klinici za unutarnje bolesti Veterinarskog fakulteta kako bi se pronašao uzrok promjena na koži i poduzela ciljana terapija. Prilažem Vam i broj telefona kako bi mogli dogovoriti termin pregleda: 01/ 2390 -350.

Osim navedenoga, iznimno je važno voditi računa o redovitoj zaštiti od vanjskih parazita tretiranjem sredstvima koja imaju repelentno (odbijajuće) djelovanje jer pojava samo jedne buhe može značajno komplicirati stanje na koži. Također, moram napomenuti kako je dijagnostika dermatoloških bolesti vrlo zahtjevna i dugotrajna, uključuje i pretragu kože, dlake i potkožnog tkiva, a sve sa ciljem otkrivanja uzroka patološkoj pojavi kako bi u konačnici došlo do izliječenja bolesti. Isto tako, liječenje kožnih bolesti ponekad traje iznimno dugo (i do 6 mjeseci), ovisno o inicijalnom uzroku, pa je potrebna velika upornost i strpljivost.

OZNAKE: